8 Şubat 2017 Çarşamba

Adil kullanım kotası kalkıyor

İnternetin kanayan yarası "adil kullanım kotası" son zamanlarda daha da dilleniyor ve eleştiriliyordu. Bugün Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanı Ahmet ARSLAN'ın açıklamasına göre kademeli olarak adil kullanım kotasının kaldırılacağı belirtildi.

Adil kullanım kotası (AKK) ya da adil kullanım noktası (AKN) olarak bilinen 2012 yılında internet altyapı kaynaklarının kullanıcılara eşit dağıtmak amacıyla yani yoğun veri trafiği anındaki internet ağındaki verimliliğin düşmesini engellemek amacıyla çıkartılmıştır. Adil kullanım kotası ile özellikle limitsiz internet kullanıcıları belli bir limitten sonra internet hızının düşmesi sonucunda düşük bant genişliğinde internet kullanmaya başladılar. İnternet servis sağlayıcı şirketler 25 GB, 35 GB, 50 GB, 75 GB gibi adil kullanım kotasında paketler sunmaya başladılar. 

İlk başta tanım olarak kulağa hoş gibi gelse de kullanıldıkça tepkiler ve olumsuzluklar ortaya çıkmaya başladı. Bu tanımdan başka anlamlar ya da işin arka planında farklı amaçlar içerebilir ama bu konuya girmeyeceğim. Günümüzde artık internet kullanımının hat safhada olduğu durumda adil kullanım noktası ilkel bir durum gibi görünmeye başladı. Özellikle gelişmiş ülkelerde internet hızlarının bizlere göre yüksek ve adil kullanım kotasının kaldırılmış olması ya da kaldırılmakta olması onlarla kıyaslama konusunda bizleri sınıfta bırakabiliyor. Neyse ki bakan bugün (08/02/2017) açıklama yaptı ve adil kullanım kotasının kademeli olarak kaldırılacağını söyledi. 

ADİL KULLANIM KOTASI NE ZAMAN KALKACAK

Mayıs 2017 tarihinden itibaren kotalarda değişiklik olacağını ve 2018 yılı sonuna doğruda kaldırılacağını söyledi. Mayıs ayından itibaren gece saatlerinde kullanılan internetin de kotaya işlemeyeceğini söyledi. Haydi bakalım bekleyelim ve görelim bu güzel gelişmeyi.

Peki adil kullanım kotası neden ilkel?

Günümüzde internet hayatımızın büyük bir parçası oldu ve artık vaktimizin bir kısmını ve kimine göre de büyük bir kısmını internette geçirmek sıradan oldu. Bu durumda internette gezinirken indirme yani "download" işlemi yapmış oluruz. İnternet sitelerinde fotoğraflar, müzikler ve videoları görüntülerken önce indirdiği için bu veriler kotamıza işlenir. Ailede hemen hemen herkes interneti kullandığı için indirme işlemi de artmaktadır. Mesela anne yemek tarifi videosu bakıyor, çocuk ders videoları izliyor ya da eğlencelik videolar izliyor, baba haberleri okuyor derken günde 1 GB indirme işlemi artık "devede kulak" oldu. Youtube'da 10 dakikalık bir video ortalama 30-40 MB, bir film yaklaşık 1 GB olduğunu düşünürsek adil kullanım kotasındaki bu 50 GB gibi sayılar çok komik kalıyor bu yüzden de bana göre ilkel bir uygulama olarak geliyordu. Şimdi kademeli olarak en az 100 GB gibi kotalar olmalı ve belirlenen süre içinde de internet servis sağlayıcı kendini hazırlayıp en kısa sürede bu ilkelliğe son verilmeli diye düşünürken ne mutlu ki bunun için adımlar atıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder