15 Mart 2018 Perşembe

Elon Musk'ın çılgın internet projesi


Elon Musk'ın çılgın fikri ve kendisinin uzay araştırma şirketi olan SpaceX'in resmi olmasa da tahminlere göre dolaşan bir internet planı var. Bu plan tüm dünyayı kapsayacak güçlü ve internet projesi. Dünyayı sarmalayan binlerce (kimi kaynaklar 4000 kimi kaynaklar 7000) uydudan yayın yapan internet projesi.

2017 yılı istatistiklerine göre Türkiye'de ortalama 7 Mbit bant genişliğinde internet kullanıyoruz. 7 Mbit çok kötü değil ama bu fiyatlara daha yüksek bant genişliğini görmemiz gerekir. Tabi bir çok bölgede sık sık internet kopma sorunları, hız sorunları da cabası oluyor. Ayrıca bir de adil kullanım kotası saçmalığı var ki 35 GB gibi paketlerle resmen kandırılıyoruz. İnternetten bir saatlik bir video izleyim bunu da kaliteli olarak izleyim derseniz kotanıza 2 GB işlenecek demektir. Bunun yanında sosyal medyada gezin, haberlere bak derken günde en az 3 GB haneye yazılıyor. Bu durumdaki arkadaşlara da videoları 360p kalitesinde izleyin. Oradan kısın buradan kısın derken vizyon diye bir şey kalmıyor ve memur zihniyeti her daim devam ediyor.


İşte bu yaşamın arasına bir Elon Musk giriyor ve süper, über, mega, hoppa, zıppa fikirlerle çoğu zaman gönüllerde taht kuruyor ve "keşke benim olsa" diye de tatlı tatlı kıskandırıyor insanı. Ümit verici bu haber ile "gelecekte bizi daha güzel günler mi bekliyor?" diye tebessüm ediyoruz. Aşağıdaki fotoğrafta verilen internet paket özelliklerine bakılırsa şu an kullandığımız hızların çok çok üstüne çıkılacak. Tabi bu resmi bir açıklama değil ama muhtemelen bir futbol transfer dedikodusu gibi konuşulan, düşünülen planlardır. Bu olmazsa buna yakını olur gibi tahminleri sıralayabiliriz.

Bu sistem şu an araştırılıyor ve geliştiriliyordur. Avantajları olacağı gibi dezavantajları da vardır. Dezavantajları ya da olumsuzluklarından bazıları yüksek frekansların vereceği zarar, ülkelerin izin verme durumları, vergi payı durumları falan derken tartışılan bir çok şey vardır. Ayrıca verilecek bu hızlar için sunucuların da bu hızlı sistemin daha da yüksek hızlarına sahip olmaları gerekecektir. Yani sadece gökyüzü ile bitmiyor bu iş yeryüzünde de gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor. Zaten şu an Elon Musk ve ekibi bunları çoktan düşündü ve bir çözüm arayışındalar ve zamanla bu projenin olabilirliğini göreceğiz. 

Matematiksel açıdan bakalım olaya. Türkiye'nin ortalama hızı 7 Mbps deniyor. Yani saniyede 7 megabit veri iletişimi demektir bu. Biz buna 8 diyelim ve 8 megabit tam olarak 1 MB (megabayt) yapar. Yani saniyede 1MB veri indirilir. Yukarıdaki en düşük standart paketi ele alalım. 10000 Mbps demek 10000/8=1250 MB yapar. Yani şu anki ortalamanın 1250 katı demektir. Ben yaşadığım bölgede fiber optik internetten nasibini alan şanslı vatandaşlardanım. Bölgede en fazla 50 Mbps internet hizmeti veriliyor. Cep telefonundan kullandığım 4.5 G hızındaki internette ise 400 Mbps seviyelerini görüyorum. Artık gerisini siz düşünün ve bir arkadaşımın çok kullandığı bir söz ile veda ediyorum: "Yaklaşıyor yaklaşmakta olan"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder